Blog Post

Duplicate content, wat is dat precies?

Max Bartelings • mei 14, 2019

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je om moet gaan met duplicate content.

Duplicate content

Duplicate content



In het kort gezegd: duplicate content houdt in dat de inhoud van één website ook op een andere website te vinden is.

Dit kan voorkomen op dezelfde website (intern), maar ook op een andere website (extern). Google geeft zelf aan dat het hierbij gaat over “substantiële blokken van inhoud” en “merendeels dezelfde inhoud”. Of dat nou gaat over exact dezelfde inhoud of om inhoud die voor een bepaald percentage gelijk is, is hierbij eigenlijk om het even.

Om te weten welke invloed duplicate content heeft op de ranglijst in Google kun je verder lezen in het artikel hieronder.



<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536859905 -1073697537 9 0 511 0;} @font-face {font-family:Lato; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520092929 1342237951 33 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} h2 {mso-style-priority:9; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-link:"Kop 2 Char"; mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:2; font-size:18.0pt; font-family:"Times New Roman",serif; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} span.Kop2Char {mso-style-name:"Kop 2 Char"; mso-style-priority:9; mso-style-unhide:no; mso-style-locked:yes; mso-style-link:"Kop 2"; mso-ansi-font-size:18.0pt; mso-bidi-font-size:18.0pt; font-family:"Times New Roman",serif; mso-ascii-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-hansi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-language:NL; font-weight:bold;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} --> Duplicate content op je eigen website

Duplicate content dat voorkomt op je eigen website (intern) heb je zelf veroorzaakt. Dit gebeurt vaak op websites en webshops, waar je waarschijnlijk onder verschillende categorieën dezelfde dingen verkoopt en als dat het geval is dan zijn er meerdere URL’s voor deze producten.

Het gaat dan om hetzelfde model/merk. De route loopt bijvoorbeeld dan via verschillende wegen naar de webshop, waardoor er dus dezelfde inhoud op meerdere plaatsen wordt geplaatst. Er zijn wel bepaalde mogelijkheden om dat tegen te gaan, die mogelijkheden willen we graag met je delen.

Duplicate content op een andere website

Duplicate content buiten het bedrijf (ook wel extern genoemd) ben je zelf voor verantwoordelijk of juist het andere bedrijf.

Je bent zelf verantwoordelijk wanneer je bijvoorbeeld een persbericht precies overneemt of productinformatie kopieert en plakt op je website of webshop. Als iedereen of in ieder geval veel bedrijven/partijen dit doen, dan heb je op veel plekken dezelfde informatie. In de meeste gevallen is dit geen bewuste actie en vaak bij grote webwinkels wel te begrijpen.

Daarom is het voor veel mensen voordeliger om aangeleverde teksten te plaatsen op hun webshops/ websites omdat je op deze manier geld en moeite bespaart.

Duplicate content schuldig aan slechtere SEO posities?

Volgens veel verschillende bronnen zou duplicate content negatief zijn voor je SEO, maar is dat ook echt zo? Het zit zo: dat je niet meer verschijnt in de SEO (zoekresultaten) is een fabel. Wat echter wel waar is, is dat jouw website of pagina door de dubbele informatie niet zo goed meer kan indexeren.

Als er twee of meer pagina’s gevuld zijn met dezelfde content / informatie, moet er een keuze gemaakt worden door de zoekmachine welke in de zoekresultaten wordt opgenomen. Als gebruiker van Google vind je het natuurlijk ook niet fijn als pagina’s dezelfde inhoud hebben, want dat verprutst de relevantie van de zoekresultaten. Dus moet de zoekmachine (Google) een keuze maken welke van alle pagina’s ze als eerste laten zien in de lijst met resultaten.

Dus SEO wordt hierdoor beïnvloed, toch?

Let goed op wat er staat, er staat: welke ze als eerst laten zien in de lijst met resultaten. Dus nee, de SEO wordt niet beïnvloed, want je mag uit de tekst opmaken en uitgaan dat de rest wel in de zoekresultaten staan. De andere pagina's worden wel erg veel lager geïndexeerd. Dus van duplicate content is het gevolg dat er een lagere plaatsing is van de andere pagina's, anders dan de door de zoekmachine als eerste keuze gemaakte pagina. De duplicate content zorgt dus voor de lagere plaatsing maar het heeft dus niet letterlijk effect op je SEO.

Het is alleen de vraag welke van de zogenaamde “dubbele duplicate pagina’s” naar voren komt. Eigenlijk is de pagina met de hoogste notering jouw indicatie van hoe goed deze het feitelijk doet in de zoekmachine Google, oftewel de pagina welke bovenaan in de zoekresultaten staat wordt niet beïnvloed en levert niks op qua positie, daarentegen heeft de pagina die onderaan staat daar wel last van. Die pagina wordt namelijk erg laag geplaatst in de zoekresultaten omdat ze de “betere” voorrang geven.

Waar is de positie in Google op gebaseerd?

Waar let Google op wanneer ze een plek kiezen voor een pagina bij de aanwezigheid van duplicate content: eigenlijk krijgt de authentieke tekst/ informatie de voorkeur, mits deze wel overduidelijk eerder geplaatst is. Toch is het niet vanzelfsprekend dat de originele pagina hoger staat dan de gekopieerde in de zoekresultaten. Hanteerbaarheid scoort! Zo kan een goede responsive pagina het winnen van het origineel.

De tips!

Tip nr. 1 Nieuwe en originele content creëren

De meest simpele suggestie is het voorkomen van duplicate content, dus geen teksten overnemen als je ze niet hertypt en daarbij is het belangrijk dat je dus zelf alles hertypt met je eigen creativiteit, waarbij het onderwerp toch duidelijk is en blijft. Als je teksten aangeleverd krijgt van je leverancier en je vindt ze te standaard? Dan kan je altijd nog zelf wat toevoegen. Dit kost wel wat werk en tijd, maar zodra het klaar is voelt het in ieder geval goed omdat je je hebt kunnen onderscheiden door middel van je eigen creativiteit.

Tip nr. 2: maak gebruik van de tag rel=”canonical”

Het lijkt heel ingewikkeld en technisch, maar het is redelijk eenvoudig toe te passen. Als je de HTML-tag rel=”canonical” gebruikt, indien het niet de oorspronkelijke tekst is, dan komt het goed. Dus wanneer je dan toch echt een tekst kopieert en plakt op je site, terwijl je dus al weet dat die op een andere site te vinden is, zet je deze tag erin. Je kan hierbij altijd hulp vagen van je webdesigner.


21 jun., 2021
Eazlee staat op het punt om grote stappen te maken qua updates & mogelijkheden, daarnaast hebben wij het voornemen om onze software in het buitenland aan te bieden. Wij vinden daarom een nieuw logo & website daarbij horen. Wat vindt u ervan? Heeft u nog leuke ideeën?
door Eazlee Support 06 nov., 2020
Recentelijk hebben wij een grote server update gedaan. Dit was onder andere nodig om het Eazlee CMS nog sneller te maken. Wij hebben direct ook gekeken naar de laadtijd van de objecten bij onze makelaarskantoren. Wij kwamen tot de conclusie, dit kan en moet sneller. Sinds vandaag laden uw objecten tot 10x sneller in! Waar kunt u dit aan merken? de objecten die worden ingeladen op de homepagina de woning overzicht pagina de kaart met alle objecten de objectpagina
door Eazlee Support 19 sep., 2020
Een websitemenu is een van de meest kritische onderdelen van een website. Een goed ontworpen navigatiemenu zal door de website bezoeker als prettig worden ervaren. De ene link moet intuïtief naar de andere leiden en de meeste gebruikers zullen een hiërarchie verwachten die impliciet en zinvol is voor alledaagse gebruikers. Bij het maken van een websitemenu moet u rekening houden met alle elementen van elke pagina door ze een naam en plaats in de navigatiehiërarchie toe te kennen. Deze taak kan een grote invloed hebben op de bruikbaarheid (en het succes) van een website. WAT IS EEN WEBSITE MENU? Een websitemenu is een essentieel hulpmiddel dat gebruikers helpt bij het navigeren door verschillende webpagina's of secties op uw site. Het is in feite een reeks mooi ontworpen tekstlinks die bezoekers een snelle manier bieden om te weten op welke pagina ze zich bevinden en de architectuur van de site te begrijpen. SOORTEN WEBSITE-MENU'S Website-menu's kunnen op allerlei manieren worden gemaakt; er zijn echter een paar hoofdsoorten menu's die u overal op het web kunt vinden. Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden. Sticky menu Ook wel het zwevende menu genoemd, sticky websitemenu's zijn goed voor langs scrollende pagina's. Ze blijven staan, zelfs als de gebruiker naar beneden scrolt op de website.
door Eazlee Support 17 sep., 2020
Nieuw! Toon bedrijfs onroerend goed (BOG) op uw makelaars website
door Eazlee Support 14 sep., 2020
Google Review Widget Zorg voor meer vertrouwen op uw website door gebruik de maken van de Google review widget. Zorg voor meer conversie als ze naar uw geweldige Google-reviews van uw bedrijf kijken. Deze widget toont uw beoordelingen vanaf 4 sterren. U kunt het effect van de beoordelingen kiezen. Koppel uw Google-review aan een toon meer knop om het volledige overzicht te zien. Aanpasbare kleuren van de pictogrammen. Deze widget is responsief. Beperkingen Kan slechts maximaal 4 beoordelingen weergeven Vereisten U moet een geverifieerde google MyBusiness hebben om uw plaats ID te krijgen. U kunt uw plaats ID hier vinden Google API Key ( klik hier ) voor meer informatie over Google API Key. Houd er rekening mee dat een project met een facturering account vereist is ( registreer hier ) 2 API-diensten zoals Javascript Map en Places Services ingeschakeld.
door Max Bartelings 24 aug., 2020
Met de nieuwe teksteditor kunt u eenvoudig en snel moderne, trendy sites bouwen, met een enorm scala aan tekststijlen. Gebouwd met de nieuwste technologie, is het stabiel, soepel en goed voor SEO.
door Max Bartelings 27 mei, 2019
De nieuwe recente berichten widget heeft vier aanpasbare lay-outs. Kies het aantal berichten wat je wilt weergeven en het aantal regels die je bij elk bericht wilt weergeven. Je kan de hoeken van elke blog rond maken en een schaduw toevoegen.
door Max Bartelings 01 mei, 2019
Inmiddels zijn de tekstadvertenties binnen de Google zoekresultaten nog beter te herkennen. Waar voorheen ‘Adv.’ stond is dit nu aangepast. Er wordt nu daadwerkelijk melding gemaakt van een ‘Advertentie’, daar waar het kader nog steeds niet in het oog springt. Voor de reus onder de zoekmachines een immense wijziging zo op het eerste oog. Het had er toch alle schijn van dat Google betaalde advertenties wilde laten opgaan in de als het ware at random gevonden en getoonde zoekresultaten. De presentatie van de betaalde vermeldingen heeft de afgelopen jaren al een paar gedaanteverwisselingen ondergaan. In het begin werd er gebruik gemaakt van een kader met een gele achtergrond waaraan de advertenties te herkennen waren in de tijd dat wij ook nog spraken over Google AdWords . De opvallende gele achtergrond veranderde naar het meer vriendelijker ogende groen, maar op een gegeven moment werd zelfs de achtergrondkleur groen weggelaten, waarmee er meer sprake leek te zijn van een transparante button met nog maar een dun randje groen, daar waar toen ook allang slechts de afkorting ‘Adv.’ in dit kader stond te lezen. Je zou zomaar kunnen denken dat Google de betaalde advertenties steeds meer wilde laten vervagen binnen de zoekresultaten. Maar wat schetst onze verbazing nu? De mist lijkt opeens opgetrokken met het verdwijnen van de afkorting ‘Adv.’, wat nu plaats heeft gemaakt voor het volledige woord ‘Advertentie’. Hebben ze bij Google hun leven gebeterd? Is Google geraakt door de roep om transparantie al wat langer gaande in menig andere tak van sport?
door Max Bartelings 19 apr., 2019
Verras de bezoeker met deze nieuwe, interactieve Before & After-widget, waarmee je twee naast elkaar liggende afbeeldingen kunt weergeven. Het is een eenvoudige en opvallende manier om vergelijkende afbeeldingen weer te geven en een geweldige manier om bezoekers op uw site te houden.
door Max Bartelings 19 mrt., 2019
Iedere koper en huurder zal willen weten wat de ligging is van de woning / object. Wees uniek en toon dit direct bij ieder object. Met de zonnezijde add-on wordt dit bij alle websites met een Pararius Office pakket in combinatie met Eazlee CMS Excellent pakket getoond. Potentiële kopers en huurders zien wanneer ze in de zon kunnen zitten. Altijd goed zichtbaar op ieder apparaat
Show More
Share by: